Gyorssegítség

Orvosi ügyelet: 
+36(29)440-074
(munkanapokon 6:00-8:00, hétvégén, munkaszüneti és ünnepnapokon)

Önkéntes tűzoltók:
+36(30)528-5493

Közvilágítás:
Online hibabajelentő
Telefonon: +36(29)635-449 (Hivatali időben, azaz Hétfőn 08:00-18:00, Kedden - Szerdán - Csütörtökön 08:00-16:00, Pénteken 08:00-14:00)

Víz- és csatornaszolgáltatás:
TRV Zrt. hibabejelentő
: +36(80)205-157

Kerti avar égetése

Avart, kerti hulladékot égetni kizárólag a március 15. és május 31., valamint a szeptember 1. és november 15. közötti időszakokban, pénteki napokon 8 órától 19 óráig szabad. Hétvégén és ünnepnapokon, valamint az általános tűzgyújtási tilalom idején az égetés tilos.

FIGYELEM!

2020. március 27-től,
az eddig életben lévő - megengedő - szabályozással szemben,
TILOS A KERTI AVAR ÉGETÉSE SÜLYSÁPON.


Szelektív hulladékgyűjtés

Házhoz menő csomagolási- és zöldhulladék 2020. évi szállítási rend:


Fenyőfa gyűjtés:

2020. január 7. (kedd) és január 25. (szombat)


Házhoz menő csomagolási (szelektív) hulladékgyűjtési időpontok:

2020. január 7. és 21. (keddi napokon)

2020. február 4. és 18. (keddi napokon)

2020. március 3., 17. és 31. (keddi napokon)

2020. április 14. és 28. (keddi napokon)

2020. május 18. (hétfő)

2020. június 15. (hétfő)

2020. július 13. (hétfő)

2020. augusztus 10. (hétfő)

2020. szeptember 7. (hétfő)

2020. október 5. (hétfő)

2020. november 2. és 30. (hétfői napokon)

2020. december 28. (hétfő)

 

Házhoz menő zöldhulladék gyűjtés:

2020. január 7. (kedd)

2020. február 4. (kedd)

2020. március 3. és 31. (keddi napokon)

2020. április 18. (szombat) és 28. (kedd)

2020. május 26. (kedd)

2020. június 23. (kedd)

2020. július 21. (kedd)

2020. augusztus 18. (kedd)

2020. szeptember15. (kedd)

2020. október 13. (kedd)

2020. november 10. (kedd)

2020. december 8. (kedd)KeresőVan még tehát bőven tennivaló, így elégedettségről nem beszélhetek.

Horinka Lászlót javasolja az októberi önkormányzati választáson polgármesterjelöltnek a helyi FIDESZ alapszervezet. A nagyedik ciklusát tervező városvezetőt kérdezte a Sülysápi Hírforrás a jelenleg zajló fejlesztésekről és közeljövő lehetőségeiről, terveiről. Az interjút teljes terjedelmében közöljük.
Polgármester úr! Már az idei újévi interjúban is jelezte, ismét megméretteti magát az októberi önkormányzati választáson. Júniusban a helyi FIDESZ alapszervezet is támogatásáról biztosította. Jelenleg nem is hallani még más polgármesteri indulókról. Lefutott a meccs?

Több mint három hónap van még az októberben esedékes önkormányzati választásig. Jelenleg valóban nem értesültem még egyetlen leendő ellenjelöltről sem, de ez nem jelenti azt, hogy nem is lesz ilyen. A korábban négy-, újabban már ötévente esedékes választás jó alkalom arra, hogy valós visszajelzést kapjon a hivatalban lévő vezető, legyen az polgármester, vagy önkormányzati képviselő. Ez a visszajelzés több szempontból is fontos, szükség van rá.

 

Idén is ajánl képviselőket a választóknak? Változhat-e a testület összeállítása?

Természetesen megvannak azok a személyek, akikkel jól tudok együtt dolgozni, akikkel eredményeket tudok elérni, akikkel könnyen megtalálom a közös hangot. A korábbi választások alkalmával ezen személyek közül ajánlottam néhányat a választók figyelmébe, kérve az Ő támogatásukat is. Ez idén sem lesz másképp. A nyolc képviselői helyre nyolc jelöltet fogok ajánlani. Az öt évvel ezelőtti névsorban lesz változás, mivel van olyan képviselő, aki nem kíván újabb öt évet vállalni és nem indul az őszi választáson.

 

Számos beruházás valósult meg az elmúlt években, komoly, százmilliós pályázati támogatásokat nyert el Sülysáp. Az első félévben viszont még csak előkészületekről hallhattunk. Mik vannak folyamatban, mik várhatóak a következő időszakban?

Zajlik az új egészségügyi központ építése, de valóban több projekt előkészítése is zajlik a háttérben.

Még a nyár folyamán pályázati pénzből megújul a Dózsa György utca középső szakasza, ahol a 1,5 méter széles, térburkoló kőből épülő járdát kiemelt szegély választja majd el az új aszfaltburkolattól.

A Hevesy parkban és a már korábban elbontott almáskerti játszótér helyén új játszóterek épülnek LEADER forrás felhasználásával augusztus-szeptemberben.

A Kisboldogasszony-templomnál, illetve a sülyi temetőnél parkoló létesül, amit önerőből kívánunk megvalósítani.

Szintén önerőből néhány utca aszfaltozását is tervezzük, legkésőbb kora ősszel. Az Akácfa, a Váci Mihály, a Nap és a Zrínyi utca előkészítése zajlik, de tartok tőle, hogy az építőipari magas költségek miatt végül szűkíteni kell majd a listát.

Pályázati forrásból a Dózsa György utca alsó szakaszán járdaépítést tervezünk. Bízom benne, hogy hamarosan megszületik a döntés, és még ezt is meg tudjuk valósítani az idén.

Szintén pályázati pénz felhasználásával folyamatban van egy gréder adapter beszerzése is. Ez az eszköz a nyár közepén érkezik meg várhatóan, és a zúzottkő borítású utak egyengetését, javítását fogjuk tudni elvégezni vele. Az a terv, hogy még a nyáron minden ilyen utcát elegyengetünk.

 

 

Még mindig a helyi úthálózat és a járdák állapotát jelöli meg, mint a legfontosabb fejlesztési irány. 2015-ben készült el a város útfejlesztési koncepciója. Elégedett az eddigi eredményekkel?

Sajnos valóban még mindig a legfontosabb tennivaló az út- és járdaépítés. Legalábbis én így látom. Bár a legtöbben az utakon, járdákon mérik le egy település „fejlettségét”, mégis tudatában kell lennünk annak, hogy oktatási-nevelési intézményeink jó állapotúak, több épületünk teljesen megújult, ami nem kevés pénz és energia ráfordításával történhetett meg. A város pénzügyi stabilak, nincsenek kifizetetlen számlák, fizetések. Minden háziorvosi, gyermekorvosi és védőnői helyünk be van töltve, nem kell más településekre járni az alapellátás elérése érdekében. Évente milliókat költünk csak a közterületi és külterületi hulladék elszállítására, hiszen ez is fontos része egy város életének. A szerencsére szép számmal jelen lévő helyi civil közösségeink támogatása is szükséges. És elég sok pénzbe kerül például a gazdasági területünk közművesítése is, ami viszont a hosszú távú pénzügyi stabilitásunk és önállóságunk garanciáját jelenti. És az élhető településhez nálunk hozzátartozik egy viszonylag nagy és bőséges kínálattal bíró helyi piac léte is, ahol a korábbi sártengert megszüntettük, új épület épült és jövőre újabbal gazdagodik a tér. Még sorolhatnám ezeket, csupán azért, hogy lássuk, nem csak aszfaltozásból áll egy város élete, és a rendelkezésre álló saját és pályázati forrásainkat minden területen megfelelő módon kell elosztanunk.

 

A 2015-ben elfogadott koncepció alapján haladtunk az elmúlt években, és a fontosabb gyűjtő utak aszfaltozására, illetve újraaszfaltozására koncentráltunk. Ezek túlnyomó többségét elvégeztük ugyan, de még mindig sok lakóutca vár aszfaltburkolatra. Számításaim szerint mai árakon számolva mintegy 2 milliárd forintra volna szükség ahhoz, hogy az úthálózatunk mindenhol aszfaltburkolatot kapjon, és a korábban összetákolt aszfaltcsíkokat kiszélesítsük, megerősítsük. Ez azonban még nem tartalmazza a hiányzó járdák építési költségét, ami további 4-500 millió forint. Van még tehát bőven tennivaló ezen a területen, így elégedettségről nem beszélhetek.

Ugyanakkor, ha a lehetőségeink felől nézem ezt a területet, akkor akár elégedett is lehetnék, hiszen az elmúlt években számunkra elérhető pályázati forrásokat sikerült maximálisan kihasználni és a lehető legtöbb pénzt elnyerni az útjaink rendbetételéhez.

 

Szúnyoggyérítés történt, ami leginkább a hajnali órákban feltűnő, alacsonyan szálló repülőgépek látványában és hangjában öltött testet. Eddig még sosem történt ilyen Sülysápon. Most mi indokolta ezt a döntést?

A májusi rendkívüli mennyiségű csapadék következtében jelentősen megnőtt a pangó vízfelületek nagysága, ami kedvezett a szúnyogok szaporodásának. Ez nem csak nálunk volt így, lényegében országos problémáról beszélhetünk. A szúnyoghelyzet is lényegében elviselhetetlenné vált. Bizonyítja ezt az is, hogy a sülysápi beavatkozást követően Kókán, Úriban, Tápiószecsőn, Mendén, Szentlőrinckátán, Tápiószelén, Nagykátán is sor került szúnyogirtásra, pedig ezeken a településeken sem volt ilyen korábban. Örülök annak, hogy a környező települések is elvégezték ezt a munkát, mert így talán eredményesebb lehet a szúnyoghelyzet kezelése, mintha csak Sülysápon történt volna beavatkozás. A csapadékos és meleg időjárás viszont kedvez a szúnyogok újraszaporodásának.

 

Jó ütemben halad az új egészségház építése. Mikorra készül el, és mik lesznek az első lépések azután?

Úgy látom magam is, hogy az építési ütemterv szerint halad az építkezés. Október végén telik le a kivitelezésre rendelkezésre álló határidő. Most úgy látszik, hogy készen lesz határidőre, talán még kicsit hamarabb is. Az első beköltözők terveim szerint a védőnők és a gyermekorvosok lesznek, majd sorban a többi terület, de ezt még egyeztetnünk kell az érintettekkel.

 

Régóta van már szó a Kistelegre, Jakabszállásra és Sándorszállásra vezető külterületi út rendbetételéről. Mi a helyzet ezzel?

Mintegy százmillió forintot nyertünk el az EU Vidékfejlesztési Operatív Programja keretében a Kistelegre, Jakabszállásra vezető utak zúzottköves kiépítésére. A jogilag rendelkezésre álló közterület szélessége nem elegendő ahhoz, hogy az út megépüljön. Helyenként csak 2-2,5 méter szélességű terület ál rendelkezésre. Megkerestük tehát az érintett szomszédos ingatlanok tulajdonosait, hogy az építkezéshez szükséges területet engedjék át az önkormányzatnak. Egy-két kivételtől eltekintve a tulajdonos partnerek voltak ebben, de sajnos az 1-2 kivétel elég volt ahhoz, hogy jelentősen megakassza az építkezés folyamatát. Velük szemben sajnos kisajátítási eljárást kell indítanunk, hogy az út megépülhessen. E miatt sok-sok hónap „csúszást” sikerült összeszedni az előzetes tervekhez képest.

 

A szőlősnyaralói patakmeder rendbetételére is nyújtottak be pályázatot. Reménykedhetnek ebben a Szőlősnyaralón élők?

A pályázatunk elbírálása még folyamatban van, de az előzetes információim alapján van okunk reménykedni. Várhatóan néhány héten belül megszületik a döntés és pozitív döntés esetén ennek a beruházásnak is megkezdjük az előkészítő munkálatait.

 

Nemrég megújult a Dózsa György utcai óvodaépület, és egészen szép látvány fogadja az arra járókat az a műemléki környezet. A helytörténeti gyűjtemény épületét mikor tervezik hasonló módon rendbe hozni?

A helytörténeti gyűjtemény külső homlokzatának felújítására nyújtottunk be a közelmúltban egy LEADER pályázatot. Amennyiben sikeres lesz a pályázatunk, úgy ez az épület is megszépülhet kissé, és méltóbb körülmények fogadhatják majd a látogatókat. Erről a pályázatról várhatóan néhány hónap múlva születhet döntés, majd azt követően kezdődhet meg a kivitelezés.

 

A 31-es út áldatlan állapotaival kapcsolatban napi szinten érkeznek jelzések, vélemények. Hogy áll a felújítás terve és a régen várt sülysápi körforgalom ügye?

A 31-es út felújítását Czerván képviselő úr jelenleg a legfontosabb feladatának tekinti. A Magdolnai sorompótól Mendéig terjedő útszakasz (szélesítést nem tartalmazó) felújítása mintegy 8 milliárd forintba kerül. Képviselő Úrtól úgy tudom, hogy az ország  jövő évi költségvetésében tervezésre került az összeg és bízhatunk abban, hogy 2020-ban végre megújul az útszakasz.

 

SHF

 


2019-07-04 16:00
Új hozzászólás

Hozzászólások Oldalanként