Gyorssegítség

Orvosi ügyelet: 16-08h, hétvégén, munkaszüneti és ünnepnapokon: +36(29)440-074

Önkéntes tűzoltók: +36(30)528-5493

Közvilágítás hibabejelentés:

Telefonon: +36(29)635-449 (Hivatali időben, azaz Hétfőn 08:00-18:00, Kedden - Szerdán - Csütörtökön 08:00-16:00, Pénteken 08:00-14:00)

Internetes hibabejelentő felület elérhetősége, ahol online bejelenthető a közvilágítási hiba:

https://kozvilhiba.hu/hibabejelentes


TRV Zrt. hibabejelentő (víz, szennyvíz): +36(80)205-157

Közterület-felügyelet: +36(30)725-91-22


Szelektív hulladékgyűjtés

Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési időpontok:

2018. október 2. (kedd)

2018. október 16. (kedd)

2018. október 30. (kedd)

2018. november 13. (kedd)

2018. november 27. (kedd)

2018. december 11. (kedd)

2018. december 25. (kedd)

Zöldhulladék szállítási időpontok:

2018. október 2. (kedd)

2018. október 15. (hétfő)

2018. október 30. (kedd)

2018. november 12. (hétfő)

2018. november 27. (kedd)

2018. december 25. (kedd)KeresőKerti avar - Égessük vagy ne égessünk?

Avagy: Vihar a pénteki füst körül

Az előzmények:

Sülysápon talán már 12-13 éve szabályozott a kerti avar égetésének rendje, amit „A köztisztaság fenntartásáról, valamint a zöldterület és parkfenntartásról” című önkormányzati rendelet tartalmaz.
Ha Sülysáp Város Önkormányzata nem szabályozta volna kerti avar égetésének rendjét, akkor a magasabb szintű jogszabályok mindenkor tiltanák azt, ezért az önkormányzati rendelet inkább megengedőnek tekinthető, mert figyelembe veszi a helyi viszonyokat.

A rendelet fogalmi magyarázata szerint avarnak, kerti hulladéknak minősül a száraz lomb, nyesedék illetve gally, elszáradt növény. A kertben történő égetés tehát CSAK ezekre vonatkozik. Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot. Minden más, nem kertinek minősülő hulladék és szemét égetése szigorúan tilos! A műanyag, kábelszigetelés, használt ruha, stb. elégetésére tehát ez a rendelet nem ad lehetőséget, ezek égetése mindenkor TILOS!

Azt a legtöbben tudják, hogy Sülysápon avart, kerti hulladékot égetni kizárólag pénteki napokon szabad, a 8 órától 19 óráig terjedő időszakban.

Azt azonban már kevesebben tudják, hogy az égetést csak szélcsendes időben lehet folytatni, párás, ködös, szeles időjárás esetén az égetés ezekben az időszakokban is tilos! És azt is kevesen tudják, illetve veszik figyelembe, hogy közterületen nem végezhető a kerti avar égetése.

A békés egymás mellett élés megkívánja, hogy a kerti avar égetésének szabályait mindenki betartsa. Nincs annál bosszantóbb, mint amikor a frissen mosott ruhákat szombaton délelőtt a háziasszony kiteregeti, majd a szomszédja sűrű fekete füstöt eregetve pernyével és füstbűzzel árasztja el a környéket, és oda a mosásnak is…

 

Szavazhattunk.

A szabályozás ellenére újra és újra előkerül a téma: miért van szükség egyáltalán a „füstölésre”, vagy miért csak pénteken lehet égetni? Kinek-kinek más véleménye van a témáról, ezért 2017.03.17-től egy héten keresztül online szavazást indítottunk a www.sulysap.hu oldalon a témában. A szavazás mellett közel kétszáz vélemény is megfogalmazásra került, sokszor már-már személyeskedő hangvételben a legnagyobb közösségi portálon.

A szavazás keretében feltett kérdés így hangzott: „2016 szeptemberétől ismét működik Sülysápon a zöldhulladék-szállítás. 2017-ben április 4-én lesz az első szállítási nap. Ezt figyelembe véve Ön szerint szükséges-e a továbbiakban a kerti avar égetésére biztosított heti 1 nap (péntek), vagy érdemes volna teljesen betiltani a pénteki égetést?”

A lehetséges válaszok pedig ezek voltak:

  1. Be kell tiltani a pénteki füstölést, mivel meg lehet fulladni péntekenként a füsttől. Megfelelő megoldás lehet a kerti hulladék kezelésére a komposztálás, vagy a "zöldjárat" igénybevétele, azaz a kerti hulladél elszállíttatása.
  2. Szükség van továbbra is arra, hogy hetente egyszer el lehessen égetni a kerti száraz hulladékot.
  3. Minden nap engedni kellene az égetést, így nem lenne péntekenként elviselhetetlen a füst, jobban elosztódna, minden nap csak egy kicsit lenne füst a településen.

A szavazás nem hozott egyértelmű eredményt. Az alábbi eredmények születtek:

  1. válasz: 206 szavazat
  2. válasz: 209 szavazat
  3. válasz: 68 szavazat

A szavazásban résztvevők 42,6 százaléka tehát teljesen betiltaná a kerti avar égetését. 57,4% pedig arra szavazott, hogy továbbra is legyen lehetőség az égetésre, legalább az eddigiek szerint.

A vélemények tehát megoszlanak, így nehéz olyan szabályozást alkotni, amivel mindenki elégedett lenne. Egyelőre többen vannak az égetésre voksolók, amit valószínűleg azzal lehet magyarázni, hogy Sülysápon viszonylag sok a nagyobb méretű telek, ahol jelentős mennyiségű kerti hulladék keletkezik, és azt szinte lehetetlen volna bezsákolni vagy összekötegelni és elszállíttatni. A komposztálás feltételei esetleg nem adottak, vagy a szükséges ismeret hiányzik hozzá. Pedig a komposztálás nem bonyolult és nem igényel komoly beruházást sem.

 

Ne égessük!

A komposztálás: Nagyon sokan ismerik azt a közismert szlogent, hogy nem minden hulladék szemét, és ez valóban így is van, hiszen rengeteg hulladékfajta újra hasznosítható valamilyen módon. A szerves hulladékkal is pontosan ugyanez a helyzet, hiszen ezekből lehet az értékes komposztot elkészíteni komposztálás révén. Érdemes átgondolni, hogy a háztartási hulladék, valamint a ház körül létrejövő zöldhulladék együttesének mintegy harmada olyan szerves anyag, mely felhasználható komposztáláshoz. Ez két nézőpontból is nagyszerű, hiszen egyrészt értékes komposzt hozható létre belőle. A másik nézőpont, hogy mindez a szerves hulladék nem kerül a szeméttel együtt elégetésre, ezáltal kevesebb káros anyag kerül a légtérbe, tehát a légszennyezés megfékezéséért is igen sokat tesz, aki kihasználja a komposztálás lehetőségét. A fentiek alapján látható, hogy a komposztálás mindenkinek ajánlott, tekintet nélkül arra, hogy mekkora kerttel rendelkezik, hiszen akár virágokról, akár haszonnövényekről legyen szó, a komposzt mindenképpen növeli a hatékonyságot, a növények táplálóbbak, a virágok esztétikusabbak lesznek általa.

Hogyan komposztáljunk? A komposztálás nem más, mint irányított „humuszgyártás.”A mi feladatunk csak annyi, hogy minél kedvezőbb életfeltételeket teremtsünk azoknak az élőlényeknek (mikroorganizmusoknak, gombáknak, férgeknek, gilisztáknak stb.), amelyek nagy „szakértelemmel” végzik el feladatukat. A kerti és konyhai hulladékok komposztálásának talán legegyszerűbb módja a prizmakomposztálás. A nyersanyagokat prizmaszerű halomba rakják fel, úgy, hogy a szélessége kb. 120-150 cm, magassága 50-150 cm legyen. Minél magasabb a prizma, annál jobban fel tud hevülni, de 1,5 méternél semmiképp se legyen magasabb! Az időjárás viszontagságaitól óvja a prizmát! Takarja le olyan anyaggal, ami a levegőt átengedi, de a csapadékot nem! A kerti hulladékból mintegy 9-12 hónap alatt jó minőségű komposzt képződik, amit vissza lehet forgatni növényeink táplálására. A komposztálással tehát nem terheljük sűrű füsttel a környezetünket, és cserébe a növényeink számára is hasznos, tápanyagokban gazdag anyagot kapunk.

Vitesse el! Ha valaki nem akar bajlódni a komposztálással, akkor lehetősége van arra is, hogy a zöldhulladék szállítás keretében elvitesse a kerti hulladékot. Az elszállított kerti hulladék egyébként szintén komposztálásra kerül a nagykőrösi komposztáló üzemben, ahol mintegy 50 település zöldhulladékát komposztálják.

2017 áprilisától november végéig 3-4 hetes időközönként lesz lehetőségünk arra, hogy a kerti hulladékot elszállíttassuk. A kerti hulladékot a szolgáltató által biztosított „zöld zsákban”, kötegelve, vagy szabványos gyűjtőedényben lehet kihelyezni. A szolgáltató minden szállítási alkalomhoz maximum két darab biológiailag lebomló zsákot biztosít. (Ha tettünk ki „zöld zsákot”, akkor cserezsákot kapunk, de maximum 2 db-ig.)  Ha ez nem lenne elegendő, lesz arra lehetőség, hogy további zsákot szerezzenek be, 150-200 Ft/db áron. (Erről érdeklődjenek a polgármesteri hivatalban!) Fontos, hogy csak egyértelműen beazonosítható „biológiailag lebomló” zsákot használjunk, hiszen ezzel nincs további teendő, komposztálható, mivel lebomlik. Ha gallyakat kell kihelyeznünk, akkor a szolgáltató kérése szerint 70-80 cm-esre daraboljuk és kössük össze, hogy könnyen pakolható legyen! További lehetőség, hogy szabványos gyűjtőedényben (kukában) tesszük ki a zöldhulladékunkat. Fontos, hogy ez ne ugyanaz a gyűjtőedény legyen, amiben a kommunális hulladékot gyűjtjük! Ha rendszeresen élni kívánunk a zöldhulladék szállítás lehetőségével, úgy célszerű lehet beszerezni egy önálló gyűjtőedényt erre a célra. Az edényen jól láthatóan tüntessük fel a „ZÖLDHULLADÉK” feliratot és ténylegesen is csak azt tegyünk bele!

 

Új szabályozás várható

A kerti égetéssel kapcsolatos lakossági vélemények megismerésével felmerül a kérdés: jól van-e úgy, ahogy jelenleg szabályozott a sülysápi kerti égetés rendje, vagy módosítani kell rajta? Várhatóan az áprilisi képviselő-testületi ülésen születhet meg a kérdésre a válasz.

Itt tervezem ismertetni a képviselőkkel a szavazás eredményeit és különböző véleményeket. Megfelelő iránynak látszik, ha a kerti égetés lehetőségét meghagyjuk legalább azokban az időszakokban, amikor a kerti munkák szezonja van, amikor valóban csak a kerti avar, a kerti hulladék kerül a tűzre. Sülysáp jelenlegi helyzetében még nem tűnik reálisnak a teljes tiltás, de a szigorúbb szabályozás egyre égetőbb kérdés!

                                                                                                                       Horinka László, polgármester


2017-04-04 16:02
Új hozzászólás

Hozzászólások Oldalanként
Horinka László 2017.04.28 18:01:24
Tisztelt hozzászólók!

Rövid válaszaim a kérdésekre, felvetésekre:
- "Lehet tudni az első 12 óra szavazat állását?" - Ezt sajnos nem jegyeztem fel, nem tudok Önnek pontos adattal szolgálni. Emlékeim szerint azonban az első 12 órában közel 65% volt a füstöléspárti 2 választ támogatók összesített aránya. Ez később 57%-ra csökkent
- "Egyébként,nem jelentkeznek,vagy más oka van?" - A legutóbbi hirdetésre senki nem jelentkezett tudtommal (bár a héten nem kérdeztem rá, de az előző hét végéig még nem volt jelentkező...) A korábbi hirdetéseknél is az volt a jellemző, hogy senki nem jelentkezett.
- "a füstölés elleni harc nem rendőrségi feladat. Inkább üldözzék a bűnt, arra nagyobb szükség lenne." - Ezzel egyetértek. Vészmegoldásnak tekintem én is.
- "A hivatali dolgozók rendelkeznek olyan végzettséggel, amely a KF-nek lenne?" -Természetesen nem, de ez csak annyiban jelent hátrányt, hogy helyszíni bírságot nem alkalmazhatnak. Feljelentést tehetnek, amit szintén a Hivatal vizsgál tovább.

Üdvözlettel, Horinka László

doser 2017.04.20 15:14:31
Igen jó lesz az újra szabályozás.Legalábbis az önkormányzatnak.Nem csak a fű növése után hanem a tűzgyújtás után is tudnak büntetni A hivatali dolgozók a fű növését hallgatják és füst után szaglásznak. Mint az indiánok tették.nagyon tetszik.Közben egy normális járdát nem tudnak csinálni a Szilvafasort és a Pesti utat összekötő részen.Netán ezeknek a büntetéseiből akarják pótolni a csatornázásnál elfolyt pénzeket?doser
deak 2017.04.10 20:15:11
Véleményem szerint a füstölés elleni harc nem rendőrségi feladat. Inkább üldözzék a bűnt, arra nagyobb szükség lenne.
A hivatali dolgozók rendelkeznek olyan végzettséggel, amely a KF-nek lenne? Mert annak hiányában nehezen tudom elképzelni a szakszerű intézkedést.
A megoldás mégiscsak a KF alkalmazása lenne.
qayx002 2017.04.10 10:17:59
Tisztelt Polgármester Úr!

"Az első 12 órában valóban lehetett"
Lehet tudni az első 12 óra szavazat állását?

Nyilván,egy több ezres városban,ahol 483 szavat érkezik bármilyen szavazásra,ez biztos hogy nem reprezentatív,főleg akkor amikor 2-3 különbség van a leadott voksok között (számszeri mennyiségtől függetlenül)

Elég szomorú,hogy még mindig nincs betöltve a köztf.-i állás 3 éve (nem szemrehányás ),bezzeg Pesten... Egyébként,nem jelentkeznek,vagy más oka van?
Mindenféle negatív előítélet nélkül azért kíváncsi lennék,hogy munkaidőbeli bejelentésre a hivatali illetékes kollégák "eldobnak minden hivatali íróasztali" munkájukat,és azonnal kivonulnak a helyszínre.A rendőrségi bejelentés talán célravezetőbb,hiszen a "kisebbségi égetés" még mást is eredményezhet a helyszínen.

Üdv,qayx002
Horinka László 2017.04.08 19:54:41
Tisztelt hozzászólók!

A teljesség igénye nélkül reagálok a felvetésekre:
- "IP cím váltással lehetett szavazni" -Az első 12 órában valóban lehetett. Ezt követően azonban email címről kellett a szavazatot megerősíteni, ami azért jelentősen megnehezítette azok dolgát, akik torzítani kívánták a végeredményt.
- "tényleg reálisnak tartanak egy szavazást,ahol kb. 483 szavazat érkezett a kérdésekre?" - Nyilván nem 1-2 %-os a hibahatár egy ilyen szavazásnál, de a korábbi (választások előtti) hasonló szavazások már 2-300 szavazat esetében is elég nagy pontossággal jelezték előre a választás későbbi eredményét. Nem ez volt tehát az első szavazás a www.sulysap.hu-n és nem is az utolsó. (Talán nem kell mondanom, hogy a pártpreferencia méréseknél 1000 fős mintát szoktak alkalmazni a 10 milliós népesség pártszimpátiájának meghatározásához...)
- "egy vidéki környezetben lévő kisváros, ahol a kerti hulladék égetés teljes tiltásának nincs realitása" - Ez azért tévedés,mert Magyarországon nem egy vidéki környezetben lévő kisvárosban van teljes tiltás. A szavazás és a cikk célja elsősorban az volt, hogy felhívjam a figyelmet azokra megoldásokra, amiket alkalmazni lehet (komposztálás, elszállíttatás), valamint másodsorban az, hogy felmérjem a lakossági véleményeket az esetleges rendeletmódosításhoz.
- "melyek azok a jogi személyek,akik hivatalosan a helyszínen felszólíthatják a szabályszegőt,jegyzőkönyvet készíthetnek az esetről? "- elsődlegesen a közterület-felügyelő lenne ez a személy, de 3 éve nem sikerül betöltenünk ezt a munkakört. (most is hirdetjük az állást...) Hivatali időben a Polgármesteri Hivatalban is lehet bejelentést tenni és a kollégák kimennek, jegyzőkönyveznek, stb. Munkaidőn kívül a rendőrség is értesíthető, Ők is kimennek, ha nincs sürgősebb feladatuk.

Üdv, Horinka László
deak 2017.04.08 04:52:07
Teljes mértékben egyetértek Bszilvi felhasználóval, aki a „szavazás” feleslegességét vetette fel.
A realitás az, hogy Sülysáp egy vidéki környezetben lévő kisváros, ahol a kerti hulladék égetés teljes tiltásának nincs realitása. Más vidéki városokban sem tiltják, hanem megfelelően szabályozzák ezt a tevékenységet. Természetesen ösztönözni kell mindenkit a komposztálásra és a zsákos elszállítás igénybevételére, de továbbra is engedélyezni kellene az égetés lehetőségét, természetesen az előírások betartásával. (meghatározott időszakban és napon, száraz hulladék állapot, max. 3 óra időtartam, ködös/esős időjárás kivétel, stb.)

Kapcsolódó téma: A fűtési időszakban eléggé sokan használnak gyenge minőségű szenet, de hallottam már autógumik, műanyagok és használt bálás ruhaneműk tüzeléséről is. Ezeknek az anyagoknak fűtésre történő használata sokkal környezetszennyezőbb, mint a kerti hulladéké, ráadásul ősztől tavaszig folyamatos a lakókörnyezet szennyezése a káros égéstermékekkel. Időszerű lenne, ha helyi rendelet szintjén lenne szabályozva a lakóépületek fűtésére használható tüzelőanyagok köre.
qayx002 2017.04.07 16:54:27
Annyiban helyesbítenélek,hogy egy nap lehetett többször is szavazni pl több gépről,de ami egyszerűbb módja volt,hogy ip-t cserélt az ember (net ki-net be),mert ugye ezt figyelte a script.
Bszilvi 2017.04.07 10:17:31
Kedves Polgármester Úr!

Sülysáp lakossága a Wikipédia 2009-es adatai szerint 8258 fő,az évek elteltével még ha ez el is tolódott bizonyos mértékkel,tényleg reálisnak tartanak egy szavazást,ahol kb. 483 szavazat érkezett a kérdésekre?
Főképp,hogy naponta lehetett egy számítógépről egy héten keresztül naponta szavazni....
Egyértelmű volt,hogy nem lesz eredményes a szavazás..és ennek fényében szeretném tudni,így mire volt jó,mi volt a cél vele?
Legközelebb ha a közösségi médiában megjelenik egy újabb várost érintő kérdés,amiben nincs egyetértés akkor majd megint lesz szavazás és elgondolkodik az önkormányzat,ha az ő hatáskörébe tartozik a kérdés,hogy mit reagáljon?Ezentúl ilyen formája lesz a várost érintő kérdéseknek?
A válaszát előre is köszönöm!
qayx002 2017.04.05 13:01:55
Tisztelt Polgármester Úr!

Az írása,és az előállott helyzet egyik kulcsmondata a legutolsó mondat. "Sülysáp jelenlegi helyzetében még nem tűnik reálisnak a teljes tiltás, de a szigorúbb szabályozás egyre égetőbb kérdés!"

Talán mindenki tud egy-egy olyan példát mondani,amikor a szomszéd,vagy sokadik szomszéd általi égetés kellemetlen volt.De ugye benne van a jelenlegi szabályozásban is hogy égetni csak szélcsendes időben lehet.Mint tudjuk szélcsendben a tűz általi hő egyenesen felfelé viszi a füstöt,ám ha van némi oldalszél,egyből a szomszéd/ok kapja/ák meg.Nincs és nem is lehet olyan szabály/törvény ami ezt nullára redukálná,ez egyszerű józan emberi gondolkodást igényel mit mikor ne csináljunk.
Igazából jóval nagyobb probléma,az amikor nem kerti hulladékot éget valaki.Olyan példát is tud mondani jó pár lakos,amikor valaki direkt háztartási hulladékot éget rendszeresen (nem kell hulladékszállítást fizetni),vagy ami még rosszabb,amikor kábelszigetelést égetnek.Számomra ez a legkirívóbb és a legveszélyesebb is az egészségre,és mint tudjuk a sötétebb bőrűekhez tartozók gyakorolják ezt a foglalkozást rendszeresen.Ne Pista bácsit büntessük,aki egy évbe egy vagy kétszer elégeti a kis gazát azzal,hogy tiltás alá tartozna a kerti égetés.Inkább jobban rá kellene koncentrálni a nem ilyen jellegű égetés feltérképezésére,és amint bejelentés érkezik,azonnal a helyszínre érve még tetten érni a szabályszegőt.És nyugodtan meg lehet büntetni azon (sötétebb) embercsoportokat is akik egyébként rendszeresen segélyért járulnak a városházára,hiszen ők is a társadalom részét képezik,rájuk is ugyan úgy vonatkoznak a törvények.
Személy szerint én a szavazott többséghez tartozom,és azt is szeretném támogatni,mert valóban nem kellene a tiltást bevezetni.

Kérdésem pedig az volna,hogy melyek azok a jogi személyek,akik hivatalosan a helyszínen felszólíthatják a szabályszegőt,jegyzőkönyvet készíthetnek az esetről?

Üdv:
qayx002